CanSatin rakenteen suunnittelu

Johdanto

Ennen CanSatin laukaisemista sen sähköosat ja paristo on kiinnitettävä kiinnikkeeseen tai muulla tavalla, jotta ne kestävät laukaisun ja raketista irtoamisen aiheuttaman rasituksen.

Kuvassa on esimerkkipiirros, jossa sähköosat on kiinnitetty tukevaan kiinnikkeeseen. Myös laskuvarjo on kiinnitettävä kiinnikkeeseen, ei tölkkiin. Tölkki on vain kuori, joka suojaa sähköosia suoralta iskulta.

cansat-design.jpg

CanSat kiinnikkeen kanssa. 

Kolmiulotteinen CanSat-kotelo, jonka ovat suunnitelleet Bodin VGS:n opiskelijat. 

Kolmiulotteinen CanSat-kotelo, jonka ovat suunnitelleet Bodin VGS:n opiskelijat. 

Toinen vaihtoehto on käyttää 3D-tulostettua koteloa, joka on suunniteltu pitämään sähköosat ja akun tiukasti paikoillaan. Norjalaisen yläkoulun (Bodin VGS:n) oppilaat suunnittelivat kotelon omaan CanSatiinsa. Se on vasemmalla olevassa kuvassa. Jos haluat suunnitella oman kotelon, kannattaa aloittaa tästä mallitiedostosta. Tästä löydät lisää esimerkkejä 3D-tulostetuista mekaanisista rakenteista.

CanSatin idea on, ettei se saa olla tavallista limsatölkkiä painavampi tai kookkaampi. (Alustavat) vaatimukset on lueteltu tässä.

Antennin on oltava lanka-antenni, koska se on joustava. Näin se ei vahingoitu törmäyksessä, kun CanSat osuu maahan.

DSC_0150.jpg

CanSat, jossa on kiinnike ja neljännesaallon lanka-antenni. Paristo on kiinnitetty kiinnikkeen vastakkaiselle puolelle. CanSatin takana näkyvät johdot kuuluvat GPS-moduuliin.