Ilmastoetsivät 2024-2025

Euroopan avaruusjärjestö ESA kutsuu opettajat ja 5–19-vuotiaat lapset ja nuoret osallistumaan Ilmastoetsivät-projektiin, joka käynnistyy jälleen lukuvuonna 2024-2025. Ilmastoetsivät-projektissa lapset ja nuoret oppivat Maan ympäristöstä ja ilmastosta. Ilmastoetsivät jakautuu kahteen kategoriaan, joihin oppilasryhmät voivat osallistua ikätasonsa mukaan. 

Ilmastoetsivät Juniori –kategorian haasteet on tarkoitettu 5-13-vuotiaille oppilaille. Haasteissa tutustutaan Maan olosuhteisiin ja ilmastoon. Myös pienimuotoinen ympäristö- tai ilmasto-ongelmaa käsittelevä tutkimus on mahdollinen. Opettajalle tai ohjaajalle on tarjolla erilaisia kokeellisten töiden ohjeita ja oppimateriaaleja.  

Ilmastoetsivät-kategoria on tarkoitettu 14-20-vuotiaille oppilaille ja opiskelijoille. Ilmastoetsivien tehtävä on tunnistaa paikallinen ympäristö- tai ilmasto-ongelma, ja tutkia sitä satelliittikuvien, omien maastossa tehtyjen tutkimusten tai muun aineiston avulla. Lopuksi lapset ja nuoret ehdottavat tapaa ongelman vaikutusten vähentämiseen tai seurantaan. Kukin tutkimusryhmä saa työstään asiantuntijan palautteen.

 
 
 

Ilmastoetsivät Juniori

Ilmastoetsivät Juniorissa tutkitaan Maan olosuhteiden ja ilmaston toimintaa havainnoimalla ympäristöä tai tekemällä erilaisia laboratoriokokeita. Voitte myös toteuttaa pienimuotoisen ilmastotutkimuksen, josta voitte saada kauttamme palautetta. Tämä kategoria on suunnattu 5-13-vuotiaille. 

Ilmastoetsivät Juniorissa opettaja tai ryhmän ohjaaja rekisteröi ryhmän suorittamat tehtävät ja tutkimukset ESERO Finlandin verkkosivujen lomakkeen kautta. Kaikki Ilmastoetsivät Junioriin osallistuvat ryhmät saavat kunniakirjan. Lisäksi kaikkien osallistuneiden ryhmien kesken arvotaan lippupaketti tiedekeskus Heurekaan.  

Voit aloittaa Ilmastoetsivät Juniori -kategorian tutkimukset ja jatkaa niitä ryhmäsi kanssa lukuvuoden loppuun saakka. Lippupaketin arvonta suoritetaan kevättalvella 2025. Arvonnan tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan tällä sivulla myöhemmässä vaiheessa. Ilmoittaudu ryhmäsi kanssa arvontaan alta löytyvällä lomakkeella.

Oppimateriaalit ja opas

Oppaasta löydät ohjeita ilmastotutkimuksen ohjaamiseen. Liitteenä myös raporttipohja.

Tässä materiaalissa tutustutaan, kuinka hiilidioksidi ja jääpeite vaikuttavat Maan ilmastoon.

Tutki vedenlaatua omin kokein ja satelliittikuvien avulla! Materiaalissa opastetaan EO Browserin käyttöä.

Tutkitaan lunta! Tästä materiaalista löydät paljon käytännön koeideoita ja tukimateriaalia lumiaiheisiin tutkimuksiin.

Materiaali antaa lisätietoa ilmansaasteista ja vinkkejä esimerkiksi liikennelaskentaan.

Materiaali sisältää mm. runsaasti vinkkejä eri verkkosivuista, joilta voitte löytää tilastoja kasvihuonekaasuista.

Ilmoittautuminen Ilmastoetsivät Junioriin ja arvonta

Lomakkeen kautta voit ilmoittaa ryhmäsi tekemät ympäristö- ja ilmastoaiheiset projektit ja opetustuokiot ja voit osallistua myös arvontaan, jossa arvotaan yhdelle ryhmälle pääsyliput tiedekeskus Heurekaan Vantaalle.

 

Ilmastoetsivät

Ilmastoetsivät-kategorian tutkimustyöt lähetetään osaksi TEK:n Kipinä-kilpailua. Huomioithan, että Kipinä-kilpailun ennakkoilmoittautuminen on käynnissä 9.9.-30.12.2024!

Ilmastoetsivät jakautuu kolmeen vaiheeseen:

  1. Ilmasto-ongelman tunnistaminen

    • Nuoret tunnistavat paikallisen ympäristö- tai ilmasto-ongelman, jota he alkavat tutkia ilmastoetsivän roolissa. Samalla luodaan tutkimussuunnitelma. Tutkimusaiheen voi valita hyvin vapaasti. Inspiraatiota voi halutessaan hakea alemmasta Millainen tutkimukseni voi olla? -osiosta.

    • HUOM! Tutkimussuunnitelmaan tai tutkimusaiheisiin voi pyytää palautetta sähköpostitse esero.finland@heureka.fi, mutta tämä ei ole pakollista.

  2. Ilmasto-ongelman tutkiminen

    • Nuoret keräävät, analysoivat ja vertailevat tietoa. He muodostavat loppupäätelmän tutkimastaan ongelmasta. Tutkimustiedon käyttäminen tutkimuksessa on pakollista. Tutkimustieto voi olla satelliiteilla kerättyä kaukokartoitustietoa tai maan päältä kerättyä mittaustietoa. Tieto voidaan myös kerätä oppilaiden suorittamien mittausten avulla, tai se voi olla yhdistelmä oppilaiden ja tutkijoiden tuottamaa tietoa. Tiimit voivat esimerkiksi tehdä säämittauksia ja verrata niitä aikaisemmin kerättyihin säätietoihin.

  3. Tulosten jakaminen ja vaikuttaminen!

    • ESERO Finland tekee yhteistyötä Tekniikan akateemisten (TEK) kanssa. Ilmastoetsivät-kategorian työt lähetetään osaksi TEK:n Kipinä-kilpailua. Luethan osallistumisohjeet ja työn vaatimukset Kipinä-kilpailun verkkosivulta.

    • Kaikki tutkimuksensa jakaneet tiimit saavat todistuksen Ilmastoetsivät-projektiin osallistumisesta. Lisäksi jokainen ryhmä saa asiantuntijan palautteen työstään. Parhaat tutkimukset esitellään ESA:n verkkoalustalla.

    • ESERO Finland valitsee yhden tutkimustyön tehneen ryhmän, joka pääsee osallistumaan Ilmastoetsivien lopputapahtumaan ESRINiin (Earth Observation Centre of ESA), Italiaan. Lopputapahtumassa ryhmää voi edustaa enintään viisi opiskelijaa.

 
 

Millainen tutkimukseni voi olla?

Tutkikaa ja pohtikaa ryhmänne kanssa, millaisia ilmasto- tai ympäristöongelmia kohtaatte lähialueillanne. Voitte päättää tutkimusaiheen vapaasti, mutta jos kaipaatte inspiraatiota, löydätte alta löytyvästä listasta muutamia aiheideoita ja apukysymyksiä.

 

Mitä tukea on tarjolla?

Opettajille suunnatuista Maan tarkkailu -täydennyskoulutuksista löydät lisätietoa täältä.

Suomenkielinen Ilmastoetsivät-opas tästä linkistä.

Lisätietoa kouluprojektista, ideoita ja resursseja löydät lisää ESA:n Climate Detectives -sivulta: https://climatedetectives.esa.int/

Mikäli sinulla on kysyttävää tai kaipaat tukea projektin suorittamiseen, niin voit olla myös yhteydessä meihin “Ota yhteyttä” -lomakkeella tai sähköpostitse esero.finland@heureka.fi

 
Upsala_glacier_united.jpg