ESERO uppgifter för högstadiet

CanSat - burksatellit

Planera, konstruera, testa och avfyra en egen minisatellit som ryms i en läskburk! Förbättra dina färdigheter i teknik och programmering genom att anta den här utmaningen. Ditt lag ska planera ett vetenskapligt experiment som genomförs av CanSat vid avfyringen och vid landningen på marken.

Finlands CanSat-tävling går i Vasa 4.-7.4.2024.

För vem: elever på högstadiet och 2:a stadiet

 

Nyheter från Rymden

4-6 gånger per år bjuder rymdnyheter på videor, laddade med aktuell information, ytterligare information och analys, och uppgifter.

 

Trappist-1-systemet

Trappist-1 är en sval dvärgstjärna, en brun dvärg, som man 2017 upptäckte flera planeter kring. För tillfället känner man till sju planeter i omloppsbana kring Trappist-1, alla är stenplaneter och väldigt nära jordens storlek. Men - hur lik jorden är planeterna?

Källa: Edugalaxen
För vem:
elever på högstadiet och 2:a stadiet
Ämne: fysik

 

Planisfär - stjärnkarta

En planisfär är en speciell typ av stjärnkarta som har två justerbara skivor vilka roterar på en gemensam pivotpunkt. De kan justeras för att visa synliga stjärnor för olika tider och datum och är ett vanligt verktyg för att lära sig känna igen stjärnor och stjärnbilder.

Klimatdetektiverna

Anslut dig till samfundet ESAs Klimatdetektiverna och identifiera ett lokalt miljö- eller klimatproblem. Undersök problemet med hjälp av verkliga satellitbilder och/eller lantmäteriundersökningar som du själv genomför. Föreslå därefter åtgärder för att motverka problemet eller följa dess utveckling.

Beroende på din ålder kan du delta i utmaningen genom att göra egen undersökning (Klimatdetektiverna) eller genom att utföra experimentella aktiviteter för att lära dig mer om klimatet och Jordens förhållanden med din klass (Klimatdetektiverna Junior).

För vem: 5-19 år fyllda

 

Solförmörkelsematerialet

Materialet gör läsaren insatt i solförmörkelsen och olika sätt att observera fenomenet på ett säkert sätt. Dessutom lär man sig hur ljuset fungerar och hur man bygger en enkel hålkamera.

För vem: 8-19 år fyllda

 

Astro Pi

Lär dig koda på samma gång som du studerar rymden! Du kan utföra vetenskapliga undersökningar i rymden genom att sammanställa dataprogram som fungerar med Raspberry Pi -datorer på en internationell rymdstation! För nybörjare och mer erfarna kodare erbjuds två uppdrag: Mission Zero och Mission Space Lab.

För vem: Mission Zero för alla under 14 år och Mission Space Lab för alla unga under 19 år.

 

Moon Camp -utmaningen

Anta utmaningen och pröva på vad du behöver för att leva i rymden och planera en 3D-konstruktion av din egen månstation för framtidens astronauter. Välj den nivå som är bäst lämpad för ditt lag, Discovery för nybörjare, Explorers för deltagare på medelnivå eller Pionjärer för längre hunna lag.

För vem: för barn i åldern 6-19 år